Background Image

Априлци

Природа, забележителности, туризъм

Град Априлци е разположен по поречията на реките Видима и Острешка в Троянско - Калоферската планина. Tова е най-дългият и висок дял на Средна Стара планина, където са резерватите Северен Джендем, Стара река и биосферните резервати Стенето и Джендема. Всички те са част от Национален парк „Централен Балкан“. По билото и склоновете на старопланинския дял са разположени много хижи и заслони. Освен първенецът на Стара планина – Ботев (2376 м), тук се намират и едни от най-красивите върхове на планината, множество манастири и археологически обекти. Непосредствено над град Априлци се извисяват върховете Марагидик (известен още с името Русалка – 1890 м) и Острец (1033 м).

Гостоприемството на местните хора, благоприятният климат, природните дадености, множеството културни, исторически и природни обекти дават добра възможност за приятно прекарване на времето, пълноценен отдих и разнообразни развлечения.

В Национален парк „Централен Балкан“ са създадени прекрасни условия за развитието на природосъобразен туризъм. Посетителите могат да усетят допира с природата по планинските пътеки пеша, на кон или с велосипед. Могат да разгледат местните исторически и природонаучни музеи, етнографски сбирки, изложби на местни занаяти, традиционните фолклорни и религиозни празници. В Троянско-Калоферския дял през лятото цъфтят редки растения като aлпийска роза и eделвайс. Единствено на връх Ботев расте розовата балканска иглика. Град Априлци е изходен пункт за много туристически маршрути. Квартал Острец е най-удобният изходен пункт за посещение на хижа „Тъжа”. Маршрутът трае около 3 часа, по маркирана пътека през местността Дългата поляна.

Друг интересен маршрут започва от квартал Видима на град Априлци през хижа „Плевен”, до връх Ботев и хижа „Рай”. Част от него минава през резерватите Северен Джендем и Джендема. Тук е царството на суровите и непристъпни скали около връх Ботев. След последните заледявания планината е подслонила много видове, останали само тук и никъде другаде в България. Скалните урви и множеството пещери превръщат резервата в сравнително рядко посещавана от човека територия и основно убежище за дивата коза и мечката.

Екопътека "Видимско пръскало" започва от едноименния квартал Видима и е изградена като опознавателен туристически маршрут през резервата Северен Джендем. Трасето върви успоредно на река Пръскалска през вековни букови гори и отвежда до водопада Видимско пръскало. Водопадът е висок 80 м, втори по височина в България и се намира под връх Юрушка грамада.

Забележителности в района на град Априлци

В Девическия манастир „Света Троица“ в квартал Ново село няма духовни лица, но е отворен за посещение и поклонение. Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Параклисът зад черквата е превърнат в музей и пази костите на монахините, убити по време на Априлското въстание. Обявен е за паметник на културата.

Храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ е построен в квартал Ново село в памет на жертвите на Априлското въстание.

Църквата „Света Петка Параскева“ е построена през 1814 г. и преустроена основно през 1930 г. Намира се в Ново село на платото над река Кална и условието за построяването й е било да е малка и ниска, вкопана в земята, за „да не предизвиква омразата на турците“.

По случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град, е построен 34-метров кръст на един от хълмовете около града.

Китното село Орешак се намира на около 20 км от град Априлци. До селото е разположен Троянският манастир „Успение Богородично” – третият по големина в България и един от най-забележителните ни културни паметници. Основан е около 1600 година.

В главната църква на манастира се пази най-старата икона-светиня на манастира – чудотворната „Пресвета Богородица Троеручица". Поверието гласи, че който дойде в манастира с вяра, получава благодатна помощ от чудодейната икона, затова през цялата година се стичат хиляди вярващи от различни краища на България. На храмовия празник на църквата (15-ти август), по традиция иконата се изнася от манастира и всеки може да я докосне за изцеление.

Главната църква е забележителен паметник на българската църковна архитектура. Иконостасът е образец на Тревненската резбарска школа, а уникалните стенописи са дело на Захари Зограф.

Още с построяването му, Троянският манастир става средище за духовна просвета и грамотност, книжовен център на родната култура. В самия манастир Васил Левски е основал революционен комитет. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, която е била убежище на Апостола и е превърната в музей.

Другата забележителност на село Орешак е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. То е единствено в страната и в изложбените му зали са показани предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на България. Целият изложбен комплекс е разположен на площ от 4200 кв.м.