Background Image

Минало и настояще на Острец

Село Острец в Троянска област става квартал на град Априлци на 20 май 1976 година. Като населено място е познато още от античността. Траките издигнали върху възвишението Острец (1055 м) крепост, в която се укривали при вражески набези. Крепостта пазела пътя към Южна България, минаващ през Русалийския проход.

При направените разкопки през 1953 г. на тази крепост, наречена Калето, са открити находки от хромел, керамика, както и различни видове оръжия. Всички открити находки се съхраняват в музейната сбирка на село Кръвеник.

През римската епоха на билото на Балкана била построена друга крепост, наречена Граднишка, която преграждала пътя за Филипополис, днешен Пловдив. Останки от калдаръмения път има и сега при Козята стена и Светата вода в местността Тъжа. Крепостта престанала да се използва по време на османското владичество и се разрушила. Калето на връх Острец обаче се използвало, защото хората се криели там от турците. 

Първоначално селото се е състояло от 9 къщи, разположени в подножието на връх Острец. На път за Пловдив през него минала свитата на цар Иван Шишман и сестра му, която трябвало да бъде предадена за жена на султан Мурад. Свитата на принцеса Мара преминала през прохода и в нейна чест върхът бил кръстен Мара Гидти (в превод Мара преминала). С течение на времето името станало Марагидик. След това събитие тук се преселили търновски боляри от свитата на Мара и се образували махалите Барбулите, Балавурите, Йоновци, Кантари и други, които съществуват и до днес. Първият официален документ, с който Острец е признат за село, датира от 1430 година. Първото училище в Острец е построено през 1870 година. През 1892 година селото е наброявало 1534 души, със собствена църква и община. 

Когато избухва Априлското въстание през 1876 г., остречани вземат дейно участие и на двата боаза, Новоселския и Граднишкия, и дават много жертви в името на свободата. След въстанието селото бавно се възстановява, като са се развивали занаятите: дърводелство, железарство, овощарство и животновъдство. Имало е множество дюкянчета и кръчмички.

Днес квартал Острец на град Априлци основно се развива като туристическа дестинация. Кварталът е обграден от резервата Северен Джендем, върховете Триглав, Ботев, Марагидик и Острец. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през лятото, мека и топла зима. Туристите имат възможност за риболов, алпинизъм, колоездене, конен спорт, безброй туристически маршрути, очарователни места за пикници и плаж по брега на река Острешка. Също така в квартал Видима може да се изкачат до Видимското пръскало, което е най-високото и най-красивото в Стара планина. В центъра на града може да се посети манастира "Света Троица", където са погребани канонизираните калугерки, избити по време на Априлското въстание.

Елате и се насладете на магическата красота на заобикалящата ни природа!