Background Image

Събития в региона

Февруари

19.02 – Годишнина от обесването на Васил Левски (Квартал Център / Ново село). Провежда се тържество в ОУ “Васил Левски’’ – художествена програма, посветена на годишнината от обесването на патрона на училището.

 

Март

01.03 – Ден на самодееца. Провежда се в квартал “Острец” – художествена програма от самодейните състави на територията на Община Априлци.

03.03 – Ден на Освобождението. Митинг-шествие, което минава през Центъра и Ново село. Празненството завършва със заря и с участие на художествени състави от Общината.

05.03 – Празник на сланината и греяната ракия (Квартал Център / Ново село). Тържеството се провежда на площада пред читалище "Светлина-1895". Правят се импровизирани скари за печене на сланина и се грее ракия по стар български обичай. Представят се различни видове ястия и деликатеси от сланина. Всеки желаещ може да опита местните гозби, традиционни за този празник.

08.03 – Честване международния ден на жената. Провежда се тържество с художествена програма, организирана от читалище “Бъдеще” и Пенсионерския клуб с техните състави.

19.03 - Най-забавният местен празник - Тодоровден. Организират се конни надбягвания (кушии) в махала Маринска, квартал Видима. В надбягването участват конници от цяла Ловешка област. Победителите се награждават, като има отделни категории. Всяка година водещ на надбягването е Ути Бъчваров.

22.03 – Първи ден на пролетта и Ден на овощаря. На този ден се чества съборът на Острец с кукерски танци. Този край е известен със сливовите и ябълкови градини. Празникът се отбелязва като се зарязват сливови дървета за плодородие и се връчват грамоти на най-добрите овощари за изтеклата година. В художествената програма освен самодейните състави от Общината, участват и кукери от град Калофер.


Април

30.04. – Годишнина от Балканската война (Квартал Център/ Ново Село). Митинг-шествие и заря послучай годишнината от Балканската война. Празненството се организира от Национално дружество "Традиция", Регионален клон 34, Троянски полк и Община Априлци.

30.04. – Заря в памет на загиналите във войните (Квартал Видима). Организира се от Народно читалище "Просвета" (1927) на площада в квартал Видима. 

Май

08.05. – Лице на град Априлци! Един от най-приятните местни празници. Всяка година измежду най-добрите ученици и най-изтъкнати граждани се избира лице на града. Победителят се награждава с почетна грамота.

09.05. – Ден за почит към Новоселските новомъченици от Априлското въстание (Квартал Център/ Ново село). Провежда се тържествена служба в манастира "Света Троица", която се води от Ловешкия владика. Отбелязва се годишнина от избиването на калугерките от манастира, по време на Априлското въстание и канонизирането им през 2010 г.

24.05. – Честване годишнина от Обявяване на Априлското въстание (Квартал Зла река). Прави се възстановка на битката в Новоселския боаз при обявяването на Априлското въстание. 

Юни

22.06. – Балкански събор на българската песен (Квартал Острец). В надпяването участват състави от цялата страна, както и кукерски състави. Надпяването няма състезателен характер и на всички участници се връчват грамоти за участие. Това е денят, в който се открива и туристическото лято в град Априлци. 

Юли 

14.07. – Водосвет за Киряк и Йолита (Квартал Острец). Прави се водосвет и курбан в памет на светиите Киряк и Йолита.

27-28.07. – Фолклорен фестивал „Искри от миналото“ (Квартал Център / Ново село). Във фестивала участват фолклорни състави от цялата страна. 

Ноември

01.11. – Ден на народните будители (Квартал Видима). Празникът се организира от училищата на територията на град Априлци.